Stiati ca…

– Pentru producerea unui cartus de toner nou se consuma cca 3,4 litri de petrol. Plus ca in carcasele golite mai exista ceva toner, suficient de toxic pentru a afecta mediul?
– Pentru fiecare 100.000 de cartușe reciclate, putem economisi 9,599 kg de aluminiu, 40 de tone de plastic, și 1.000.000 de litri de ulei. În America de Nord, mai mult de 40.000 tone de plastic și metal sunt economisite ca urmare a reciclării cartușului?
– Un cartus aruncat la gunoi se descompune in peste 1.000 de ani?

-Tonnerele și cartușele pentru imprimante fac parte din categoria deșeurilor toxice, de asemenea fiind compuse din substanţe derivate din petrol, greu degradabile; Folosește tonnere cu capacitate de reîncarcare cât mai mare; tușul conţine de asemenea metale grele, precum și solvenţi și pigmenţi periculoși pentru sănătatea umană; anumite reglaje tehnice foarte simple permit utilizarea unei cantităţi mai mici de cerneală, imprimând, de exemplu, în mod economic sau optând pentru fonturi precum Century Gothic sau Times New Roman, mai degrabă decât Arial sau Tahoma.

în fiecare an, în România se aruncă la gunoi în medie 5-6 milioane de cartuşe de imprimantă care reprezintă peste 50 de mii de metri cubi de deşeuri (1.000 TIR-uri), sau 5 mii de tone de plastic şi componente electronice. Înşirate cartuş lângă cartuş, acestea acoperă distanţa dintre Vama Borş și Vama Veche. Pentru producerea acestei cantităţi de cartuşe noi, este nevoie de peste 2 milioane de litri de petrol pe an. Într-o mie de ani (până la descompunerea primului cartuş), în România s-ar aduna (dacă nu se separă, colectează, reutilizează, valorifică sau elimină) peste 50 de milioane de metri cubi de cartuşe, suficiente să acopere întreaga suprafaţă a unui judeţ;
(sursa)

Aproximativ 17 milioane cartuse laser de imprimanta au fost reciclate in Europa in 2002, insemnand 6 milioane de litri de ulei virgin salvat, suficient pentru a umple 3 bazine olimpice? Aproximativ 1,3 milioane cartuse sunt fabricate in Europa in fiecare luna. Acestea puse cap la cap se intind de pana la 5 ori distanta de la la cea mai mare adancime a oceanului pana la suprafata si inapoi.
Cerneala de imprimanta costa mai mult decat combustibilul pentru navele spatiale sau sampania veche?
(sursa)

…Reciclează – importanţa colectării selective
Nu există reciclare gratuită la fel cum nu există industrie fără deșeuri. Nicholas Georgescu-Roegen, 1979